top of page

"Once We Ruled The World" Project

Dompel je onder in de wereld van Tom Herck op de Biënnale van Venetië 2024 met "Once We Ruled the World". Een meesterwerk dat de relatie tussen mensen en dinosauriërs verkent, naast onze impact op de aarde. Herck nodigt ons uit om na te denken over de cycli van macht en vergankelijkheid, terwijl zijn installatie in Palazzo Balbi Valier, Venetië, een dialoog opent over onze historische en ecologische voetafdruk. Een reflectie op evolutie, uitsterven en de toekomst, vastgelegd in een indrukwekkend sculpturaal spektakel.

We hebben onze kraan ter beschikking gesteld aan Tom Herck om te gebruiken als onderdeel voor dit mooie kunstproject. Tom heeft deze demolitionkraan met een lengte van 26 meter en een gewicht van 60 ton onder handen genomen met zijn spuitbussen.


Voor meer informatie over het project, surf dan naar: https://www.owrtw.com/


Dinolition 2024


Dinolition: Het onthullen van het verleden van de toekomst.

"Dinolition" onthult een installatie, met als hoofdrolspeler een mechanische kraan van 60.000 kg met een verpletteraar van 3.500 kg die de vorm heeft van de kop van een dinosaurus. Met een lengte van 24 meter neemt deze kraan, ontworpen om een dinoskelet na te bootsen, een prominente plaats in bij het opgraven van een monumentaal menselijk skelet. Deze voorstelling markeert het begin van het project 'Eens regeerden we de wereld'. Het 10 meter hoge menselijke skelet, een representatie van het menselijke ego, ligt metaforisch begraven en wordt aan het licht gebracht door de dinosaurus kraan.

Toepasselijk genoemd 'Dinolition,' waarbij 'dinosaurus' en 'sloop' samenkomen, overstijgt deze voorstelling de tijd en omarmt het de samensmelting van het verleden, heden en toekomst. Terwijl de kraan kolossale menselijke resten onthult, verandert 'het Dinolition optreden' in een vertelmiddel, waarmee het de kloof tussen tijdperken overbrugt en reflectie oproept over de voorbijgaande aard van rijken.

In de "bek" van de dino-skull van de verpletteraar houdt een speer een zwarte vlag vast met de witte tekst "Once We Ruled The World", als een aangrijpende herinnering aan de vaandels van gevallen menselijke rijken.

"Dinolition" nodigt uit tot een reis door de tijd, waarbij het de heerschappij van dinosauriërs verbindt met de evolutie van de mensheid. Het daagt ons uit om onze eigen ijdelheid en sterfelijkheid te overdenken.


The fisherman


Dinosaurussen, fascinerend doorheen tijdperken en culturen, hebben een prominente plaats in de geschiedenis van de Aarde, in tegenstelling tot de relatief jonge Homo sapiens, die 300.000 jaar geleden verschenen. Herck reflecteert op de evolutie van de mensheid te midden van de digitale revolutie.

De uitsterving van niet-aviale dinosaurussen 66 miljoen jaar geleden baande de weg voor zoogdieren en uiteindelijk mensen.

De titel van het project, "Once We Ruled The World", opent een reeks monumentale installaties waarin menselijke en dinoskeletten verstrengeld zijn, als een verkenning van menselijke ijdelheid en ego.

De introspectie van de kunstenaar op zijn eigen ijdelheid is duidelijk zichtbaar in de exacte replicatie van zijn eigen schedel die dienst doet als het hoofd van het beeldhouwwerk. In een speculatieve voorstelling van samenleven in de 21e eeuw suggereert de mogelijke herintroductie van dinosaurussen naast Homo sapiens een hernieuwd risico op uitsterven. Het vooruitzicht van domesticatie voor voedsel, arbeid en gezelschap nodigt uit tot overdenking van de cyclische patronen van dominantie en neergang.

Opmerkelijk is dat binnen de specifieke installatie getiteld "De Visser," een symbolisch verhaal zich ontvouwt waarin een representatie van het menselijke ego betrokken is bij onconventionele visserij bovenop een plesiosaurus. Hier dient de fusie van oude en moderne elementen - zoals het gebruik van een USB-kabel voor vissen - als een indringende commentaar op de oprukkende digitale revolutie en de mogelijke opkomst van nieuwe menselijke soorten, uiteindelijk de heerschappij van Homo sapiens uitdagend.




Comments


bottom of page